sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Nimipohdintoja

Jenni Jenni Jenni apuva! Miten te saitte päätettyä pojan nimen? Siis ihan oikeasti, kerrassaan vaikea tehtävä. Ehkä päädytään loppujen lopuksi antamaan joku sellainen nimi, joka ei aiheuta suuria mielikuvia, esimerkiksi tyyliin Antti. Minun mielestä Antti on sellainen nimi, että sen kantaja voi olla ihan millainen tahansa - tumma, vaalea, vanha, nuori, vilkas, rauhallinen... Kalle kuuluu ehkä samaan kategoriaan.

No mutta vielä kuitenkin vähän ei niin turvallisten ja kaikille sopivien nimien pariin. Wikipediasta löytyi luettelo kalenterista poistuneista nimistä. Niissä on paljon Raamatusta ja muista maista lainattuja nimiä, mutta myös hyvin suomalaisia ja muinaissuomalaisia nimiä. Tässäpä muutamia herkkupaloja sieltä (kaikista en kyllä tiedä, että kummalle sukupuolelle ne on tarkoitettu):


  • Alku, Anto, Armo, Arpia, Ensi, Kotivalo, Lippu, Oma, Runo, Raikas, Solmu ja Vietti. Hyviä suomen kielen sanoja. Tällä hetkellä pojan vahvaan temperamenttiin viitaten voitaisiin kastaa poika vaikka Oma Ensi Solmuksi. Eli ensimmäinen lapsi, hivenen... solmuinen. Tai Vietti Arpia.
  • Arijoutsi, Eenokki, Malkus, Kauppo, Kaipia, Hirvo, Nousia, Okko, Perttuli, Pohto, Sipri, Tiera, Vorna ja Äänis. Kuulostaa vähän suomelta ja vähän nimeltä, mutta silti niin oudolta. Miten olisi Malkus Eenokki? Tai Okko Arijoutsi? Sipri Perttuli? Vorna on vähän kuin Horna, mutta v:llä, eli varmaankin hyvin v:mäinen Horna.
  • Kyrö, Jurva, Lappi. Tulee kyllä enemmän mieleen paikanimet kuin etunimet. Jurva Kyrö? Entä jos ottaisi ihan minkä tahansa Suomen paikan, vaikka Kolari Varkaus? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...