perjantai 25. tammikuuta 2013

Ruokaa!

Ah. Miten ihanaa oli uudenvuodenpäivänä ravintolassa ottaa pihvi mediumina! Miten ihanalta maistui tilkka punaviiniä monen kuukauden jälkeen pojan nukkuessa yöuniaan! Miten ihanaa oli tajuta pastörointimerkintää etsiessä, että eihän tätä tarvitsekaan enää tehdä. Ja sitten pian  tajuta, että vältettävien listalla on uusia juttuja...

Nyt olen siis pojan iho-oireiden vuoksi testausmielellä maidottomalla dieetillä. Joillekin se kuulostaa vaivalloiselta, toisille helpolta muutokselta. Minä olin tuossa jälkimmäisessä kategoriassa mielestäni, sillä olen ollut maidottomalla dieetillä aiemminkin. Kotioloissahan tuota on helppo toteuttaa, kun tietää, mitä suuhunsa pistää. Kahvimaidon tilalla tällä hetkellä suosikkina on mantelimaito.

Sitten minulle jysähti: mites muualla? Voinko minä lähteä enää minnekään kylään tai kaupungille humputtamaan ilman, että joudun nälkäkuoleman partaalle? Suuressa osassa kahvileivistä on maitoa. Jotain ruoan ainesosaa on ehkä käryytetty voissa. Eivätkä edelleenkään kaikki tajua, että laktoositon ja maidoton on aivan eri asioita.

Kotileivonnaisiin ei ole läheskään aina mahdollisuutta saada tuoteselostetta, muuten kuin "minä ehkä laitoin siihen sunnuntaita tai keijua vai oliko se vaseliinia ja aina ennen tein kyllä pullan veteen mutta nyt en ole ihan varma käytinkö kotivinkin vai huomenta suomen reseptiä kun kaardemummakin jäi laittamatta". Joten viikonloppuna kiersimme kyläreissuja oma soijajäätelö kainalossa. Tilanne on hieman kiusallinen sekä kyläilijälle että kyläpaikalle.

Mutta kuten Crash Test Dummiesit lauloivat ehkä koko maailmanhistorian hienoimmin nimetyssä kappaleessa "Mmm mmm mmm mmm", mikäpäs tässä, kun jollakulla on vaikeampaa. Uusimmassa Annassa oli juttu Anna Virmajoesta, fitnessammattilaisesta, joka syö samoja ruokia lähes koko ajan, missäpäin maailmaa tahansa. Hän pakkaa oikeat määrät minigrip-pusseihin, ja kuljettelee pussejaan mukanaan - olipa jopa muuttanut hotellin ammeen kylmiöksi laittamalla sen täyteen jäätä, jotta minigrippien sisältö pysyisi kuosissaan. Itsehän olen syönyt viimeiset kolme päivää samaa nötköttikeittoa, mutta ei takerruta siihen.


Minussa ja fitnessammattilasessa on tietysti eroja. Ei mitenkään hirveän isoja tietenkään. Mutta hän on tehnyt ruokavaliopäätöksensä aivan vapaaehtoisesti ja suhtautuu ruokaan polttoaineena. Minä taasen olen tehnyt muutoksen epäitsekkäästi, mutta osittain vastentahtoisesti, ja pidän kyllä ruokaa yhtenä suurimmista nautinnon lähteistä. Edelleenkään ei puututa siihen nötköttikeittoon.

Ravintoloiden tuoteselosteita syynätessäni huomasin, että maidottomaan ruokavalioon sopii esimerkiksi aika moni Hesburgerin hampurilaisateria (jopa kurkkumajoneesi) sekä Subwaylta parit patongit. Wuhuu, tuota nautintoa (?) odotellessa suuntaamme pojan kanssa kohti kaupunkia.

Ja soijajäätelö mahtunee edelleenkin takapenkille.

5 kommenttia:

  1. Hei teillon muuttunna fontti (vai onko edellinen boldattu?)! :D aika kiva! Kyläily on kyllä aina semmonen ressin aihe, jos muuttaa ruokavaliota (terveisin kasvisruokavalio + laktoosivamma.. ja siinä yks syy miks otin kalan takas). Jotenkin aina kyläillessä tuntuu kauhealta sanoa, et hei, en voi syödä tätä... Laktoosin kanssa se vielä meni ainakin yleensä ja lukuun ottamatta muutamia kyläpaikkoja, mutta kasvisruokavalion kans tuntuu aina, et tulee kettuilua tai kyseenalaistamista. Saatika, jos ottais omat ruuat! Yks sukulainen perheineen loukkaantu ihan silminnähden, mutta eivät sanoneet mitään. Olivat vaan ruokapöydässä hirveen vaivaantuneita. Joskus tuntuu, et ois helpompaa syyä sitä mitä eteen laitetaan, vaikkei se itselle sopiskaan.

    -Habs

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vähän testailin pikkuisen uutta ilmettä, kiva kun huomasit! :)

      Varsinkin vanhemmalle väelle on jotenkin kunnia-asia tarjota vieraille jotain, joten se, että ei pysty syömään TAI vie omiaan, on jokseenkin... outoa! Ehkä just kasvisruokavaliossa on se, että kun se on valinta, niin sitä aatellaan, että voithan sinä nyt tämän kerran syödä puolikkaan possun. Ja jos sitä ei tee, niin...

      Poista
    2. Juurikin näin :) Ja ymmärrän kyllä sen, että niistä on hankala tilanne kun vieras ei "halua" syödä talon ruokia. Etenkin sitä törmää semmoseen "laihuta sitten kotona" -tyyliin :D

      -Habs

      Poista
  2. Ja toki se on aina eri asia, kun sen tekee toisen vuoksi :)

    Habs

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpi :) Mutta hirveen pitkälle en kyllä tämän ruokavalion kanssa mene, kananmunan voin vielä jättää pois. Viljat jos vielä pitäis jättää, niin rajottuis kyllä meneminen ja tuleminen ihan liikaa. Kotona edelleenkin toimisi tuokin varmaan suhteellisen kivuttomasti.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...